İzgü Emek Ödülü

EÇEV Muzaffer İzgü Çocuk ve Gençlik Edebiyatına Emek Verenler Ödülü

ÇOGED (İzmir Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günleri) Düzenleme Kurulunun önerisi ve EÇEV Yönetim Kurulu’nun onayıyla 2019 yılından başlayarak gülmece türünün yanı sıra ülkemiz çocuk ve gençlik yazınına da geride bıraktığı 107 (toplamda 157) yapıtla büyük bir katkı sunan, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı’nın etkinlik ve çalışmalarına her zaman sevinçle katılan/ katkıda bulunan Muzaffer İzgü’nün adını taşıyan bir ödülün verilmesine karar verildi.

Bütün yaşamını çocuklar güzel günler görsün diye çalışarak geçiren Muzaffer İzgü’nün adını, benzer çaba ve çalışma içinde olan yazın emekçileriyle birlikte geleceğe taşımak, çocuk ve gençlik yazınımızın yaşayan değerlerine, çocuklarımızın, gençlerimizin teşekkürüne aracı olmak, çocuklarımız için üreten günümüzün usta adlarını ülkemiz kamuoyunun (öncelikle öğretmenlerimizin, okurların, çocukların) gündemine yeniden sunmak amacıyla düzenlenen Muzaffer İzgü Çocuk ve Gençlik Edebiyatına Emek Verenler Ödülü adayları belirlenirken; yazın alanında ortaya konulan yapıtlar, başka dillerde yayımlanma, alanın düşünsel sorunlarına yaklaşım, konuyla ilgili uzun erimli emek, yayın çalışmaları vb. ölçütlerin yanında 70 yaş sınırı da dikkate alınmaktadır.

EÇEV İzmir Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Düzenleme Kurulu; anılan ölçütleri dikkate alarak her yıl yeniden belirleyeceği on kişinin adını, yine alanın ilgililerinin (akademisyen, çizer, editör, kütüphaneci, öğretmen, şair, yayıncı, yazar…) oluşturduğu 40 kişilik Seçici Kurulun bireysel değerlendirmesine sunmaktadır. Kurul üyelerinin sonsuza değin saklı kalacak oylarıyla o yılın Muzaffer İzgü Çocuk ve Gençlik Edebiyatına Emek Verenler Ödülü/ Ödülleri (oy eşitliği durumunda) belirlenmektedir.

Ödül:

Ödül; İzgü’nün hem çocuk ve gençlik edebiyatına hem de genel olarak edebiyatımıza yönelik emeğine ve duruşuna uygun/ yaraşır biçimde heykeltıraş-ressam Ekin Erman’ın tasarladığı bir yontu (heykelcik) ve belgeden oluşmaktadır.

2019 İZGÜ Emek Ödülü: Ayla Çınaroğlu (yazar, ressam)

1939 yılında Ankara’da doğdu. 1961 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Grafik Sanatlar Bölümünü bitirdi, grafiker olarak çalıştı. 1972 yılından bu yana çocuklar için yazıyor ve kitaplarından bir bölümünü resimliyor. Çeşitli yaş gruplarına yönelik 90’ı aşkın kitabı var. Öykü ve şiirleri çeşitli çocuk dergilerinde yayımlandı, yurtiçinde ve Hollanda için hazırlanan Türkçe ders kitaplarında yer aldı. Yurtdışında, çeşitli basın organlarında yazar ve çizer olarak tanıtımına yer verildi. Pek çok okulda/ kurumda, çocuklara kitabı sevdirme ve okuma alışkanlığı kazandırma amaçlı söyleşiler yaptı. Arkadaşları Aytül Akal ve Aysel Gürmen’le Uçanbalık Yayınlarını kurdu. Çocuk yazınına yayıncı olarak da uzun yıllar emek verdi. 1990-93 yılları arasında çeşitli tarihlerde yurtiçi ve dışında İngilizce, Almanca ve Devlet Tiyatrosu sahnelerinde Türkçe sergilenen Güngör Dilmen’in “Ben Anadolu” oyununun giysi, çevre tasarımı ve uygulamalarını yaptı.

“Miğfer” adlı oyunu Salih Kalyon yönetiminde Kuzguncuk Yerel Tiyatrosunda (1988) İzmir Devlet Tiyatrosunda (1993) ve Ankara Devlet Tiyatrosunda (2004-2005), “Al Takkeli Dev ile Mor Takkeli Dev” ve “Boş Kaplumbağa” adlı oyunları Kültür Bakanlığı desteğiyle Masal Gerçek Tiyatrosunda (1998), “Kâğıt Şenliği” adlı sözsüz oyunu Erzurum Devlet Tiyatrosunda (2010) sahnelendi.

Çalışmalarını İstanbul’da sürdürüyor.

2020 İZGÜ Emek Ödülü: Mustafa Delioğlu (ressam, illüstratör)

1946’da Erzincan’da doğdu. İlk gençliğinden itibaren resim sanatında kendini yetiştirmeye başladı ve özgün tarzını oluşturdu. 1968’den beri illüstrasyon çiziyor; 1975’te kurduğu atölyesinde özellikle kitap kapağı ve çocuk kitapları resimleriyle bugüne kadar 2000’i aşkın kitap resimledi. İllüstrasyonlarının yanında, sanatseverlerle 20 resim sergisiyle de buluştu.

2000 yılında, her iki yılda bir, uluslararası bir jürinin seçtiği bir yazara ve çizere verilen Hans Christian Andersen Ödülü’nün ilk Türk çizer adayı oldu. 2013 yılında, İsveç hükümetinin her yıl Astrid Lindgren’in onuruna düzenlediği, çocuk ve gençlik edebiyatı alanındaki en büyük ödül olan ALMA’da çizer adayı olarak ülkemizi temsil etti. Çalışmalarını İstanbul Kadıköy’deki atölyesinde sürdürüyor.